TIPS EN LINKS


BILLEN SCHOONMAKEN 


  • Op mijn commode staat een bakje water met wat Weleda cremebad erin. De wasbare billendoekjes doop ik erin, knijp ik uit en die gaan in de was na gebruik. Bij veel plakkende poep doe ik ook wat Weleda bodylotion op het vochtige billendoekje. En ik heb verschillende doekjes, zowel badstof en jersey.
  • Met een plantenspuit gevuld met een oplossing van castille zeep en olijfolie maak ik een stoffen doekje nat 
  • Wij maken haar billen schoon met wasbare billendoekjes. Deze heb ik gewoon zelf gemaakt door een hydrofiel in stukjes te knippen en met de naaimachine een zigzagsteek te maken om het doekje heen. Dit bevalt ons erg goed. Wij maken haar billen meestal alleen met water schoon. Soms met wat kamille water met amandelolie als haar billen wat rood zijn. 
  • Voor mijn tweede heb ik Cheeky Wipes wasbare billendoekjes aangeschaft dat lijkt me handiger dan een bakje water als je nog een peuter om je heen hebt lopen.
  • Ik had een verstuiver en olie om wasbare billendoekjes of stevige keukenrol te impregneren
  • Ik vind doekjes te klein voor grotere poep-billen. Een washand heeft 4 kanten, dat vind ik veel handiger. Voor de laatste 'streek' spuit ik wat diper-solution van Zuivere Zeep 


RODE BILLEN 
  • Mijn eigen ervaring is dat als een pasgeborene waarvan de billen met 'billendoekjes' wordt schoongemaakt rode billen krijgt, en je gaat over op schoonmaken met watten of wasbare doekjes met water, de rode billen snel genezen. Meestal smeer ik dan een dun laagje purelan, calendula, kamille, of bepanthen. Ouders zweren bij Sudocrem. Soms werkt dit ook goed, maar het stoppen met gebruik van billendoekjes heeft vlgs mij meer effect
  • maïsena! en veel luchten. Lanoline tepelbalsem helpt ook.
  • Dik smeren met weleda billenbalsem. Wij hebben ook zijden inleggers, deze heb ik ook gebruik maar ik vind het lastig dat je ze met de hand moet uitwassen, als ze gepoept heeft krijg ik dat gewoon niet zo lekker schoon. 
  • Wij gebruikten witte leem. Het neutraliseert de zure stoffen uit de urine en ontlasting, het helpt de huid te herstellen en het neem tegelijkertijd vocht op. Het is ook verzachtend. Je kunt het iedere verschoning dik aanbrengen en meestal zie je al direct bij de volgende verschoning resultaat.
  • Heilwolle heb ik ook gebruikt, ben ik erg tevreden over. Niet vergeten het weg te gooien voordat je ze de was in gooit anders heb je een mooi vilt laagje over je inleggers, haha. Verder zorgen we er voor dat we er nooit onnodig allemaal verzorgingsproducten op smeren. (Heilwol is schapenwol die alleen gewassen en gekaard (gekamd) is. Je legt er een plukje van tussen de billetjes van de baby en de luier, eventueel in combinatie met een billenzalf. Door de natuurlijke structuur van de wol, komt er een luchtlaagje tussen de billetjes en de luier. Hierdoor worden de billetjes beschermd tegen vocht en irriterende stoffen. Bovendien creëert de wol een zeer positief klimaat door een goede vocht- en temperatuurregulatie. Ook bevat de wol nog lanoline, die de huid helpt te herstellen)
  • Een flinke laag bijenwaszalf en een pluk heilwolle, zijde inleggers heb ik nooit gebruikt. De billenzalf die ik gebruik is droge huidzalf van De Gouden Moer, een imkerij in Groningen


STRIPPEN VAN LUIERS

Als de luier lekt of naar ammonia blijft stinken kan het zijn dat zich een residu heeft opgebouwd tussen de vezels. Lekkage kan ook veroorzaakt worden door billenzalfjes (mn zink), gebruik dan altijd een inlegvelletje. 
Dat helpt het om de luiers te STRIPPEN. Was de luiers op een lang programma met een klein beetje afwasmiddel (volgens de site van kleinspook kan het ook met en vaatwasmachine blokje in de trommel). Was de luiers daarna nog een keer zonder wasmiddel, en spoel na tot je geen sop meer ziet. Daarna zo mogelijk drogen in de zon

SCHIMMEL IN DE LUIER?
Probeer het te voorkomen (Luiers niet in een afgesloten plastic zak laten liggen) want schimmel is erg hardnekkig, hier wat tips. Vereniging van Ned. zeepfabrikanten geeft aan dat schimmels wassen op 60℃ met hoofdwasmiddel  niet overleven.

TOCH PROBLEMEN?


LUIERSITES / LEVERANCIERS
Littleones
Kaatje Katoen
Billenboetiek
Ekobebe
Billie Wonder
Wasbareluierwereld
Wasbaar Wonderland


ERVARING MET WASBAAR LUIEREN



FILMPJES

Blabloom  3 typen luiers uitgelegd
Billenboetiek hoe verschoon je wasbare luiers
Milieucentraal


PLATFORM NATUURLIJK OUDERSCHAP

Dragen en voeden  
Antroposofie en het Kind
Kiind


LUIERS HUREN

Wasbareluier wereld
Green Butt



LUIERS ZELF MAKEN

Lilaledikant
Nog1ding



LUIERS VOUWEN

voor pasgeborenen
youtube: folding flats diapers of the Nappy Lady
strikluiers vouwen en omdoen bij pasgeborene
strikluier bij peuter

EN VERDER NOG........               

Tips en advies, Consumentenbond

4 opmerkingen:

  1. Je hebt ook Guzobaby en Grace is Green.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt ook EcoBaby (www.ecobaby.be) in België, de referentie als het gaat op handgemaakte luiers. Ook zij verhuren luiers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg interessant deze kijk op katoen! Ik kwam er na het lezen van https://www.promovendum.nl/blog/wasbare-luiers-goedkoper-en-hipper-dan-wegwerpluiers pas achter hoe milieubelastend gewone luiers zijn. Ik schrok behoorlijk toen ik erachter kwam dat ouders gemiddeld 5000 wegwerpluiers per kind gebruiken! Ik ben benieuwd of alle ouders dit weten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Denk dat veel ouders dit niet weten, ik werk in de 'reguliere' kraamzorg en kom wasbare luiers meer zelden tegen. Mn wanneer je meerdere kinderen wenst, scheelt het aanzienlijk

      Verwijderen